keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Kevään leivontakimara

   
Alkaa N.Y.T! Meillä kevät on perinteisesti monien juhlien aikaa ja jo nyt on keretty viettää yhdet valmistujaiset ja syntymäpäivät. Ja vaikka kuinka pienesti juhlia vietettäisiin niin kakku kuitenkin leivotaan aina. Kakkupohjissa luotan muutamaan tuttuun ja turvalliseen reseptiin joita on helppo muuntaa maun mukaan. Yksi suosikeistani on sitruunainen kakkupohja joka on riittävän napakka myös korkeaan kakkuun ja pitää hyvin kuosinsa myös kostutettuna. Uusimpana kakun kostuttajana on päässyt kokeiluun alkoholiton inkivääriolut joka toimiikin mainiosti tuoden pohjaan lisämakua lisäämättä makeutta. 
Miksi olen sitten levitellyt kaikki kipot ja mitta-astiat ristiin rastiin pöydälle ja vielä heitellyt jauhotkin ohi? Ihan vain puhtaasti kuvauksellisista syistä ja tuli siinä pohdittua myös sitä, että miksi leivonnassa(kin) on hurahdettu aikamoiseen kilpavarusteluun. Toimivat perusasiat on kuitenkin niitä parhaita, kun kulho on oikean muotoinen ei roiskeet lennä pitkin seiniä. Läpinäkyvistä mitta-astioista näkee tällainen puolisokea kotileipurikin määrät helposti isojen numeroiden ansiosta. Kahvat ja kannut istuu hyvin pienenpäänkin käteen. Suurin plussa on tietenkin työvälineiden helppo puhdistettavuus. Miten tämä kaikki sitten liittyy tämän kevään leivontakimaraan? Leivonta on vaan niin paljon hauskempaa toimivilla ja tarkoituksemukaisilla välineillä.
Mutta nyt kulhoista kukkaruukkuun eli kakkupohjan reseptiin.
Sitruunainen kakkupohja
n. 20 palaa

6 kananmunaa
5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
100 g voita
2 dl maitoa
7 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
2 luomu sitruunan raastetut kuoret ja mehu

+ Kuumenna uuni 175 asteeseen.
+ Voitele ja jauhoita vuoka valmiiksi.
(Paistoin tällä kertaa kakun suorakaiteen muotoisessa vuoassa jonka mitat oli 24,5*29*5cm)
+ Vaahdota kananmunat, sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi.
+ Sulata voi ja sekoita siihen maito. Kaada seos muna-sokerivaahtoon.
+ Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja kääntele seos varoen taikinaan.
+ Lisää raastettu sitruunankuori ja mehu.
+ Paista kakkua noin 20 minuuttia. Huomioithan ajassa että uunit on erilaisia. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla, joka ei saa jäädä tahmeaksi.
+ Anna pohjan jäähtyä ritilän päällä.
+ Kostuta, täytä ja koristele millä haluat.
+ Keitä kahvit ja nauti pala kakkua.
Leivontakulhot ja mitta-astiat sekä piirakka- ja leivosvuoat 
Orthex

Ensimmäinen täysi arkiviikko on lähtenyt aikamoisella rytinällä liikkeelle ja ollaankin jo kohta taas hiukan lähempänä viikonloppua. Aika huikeeta sanoisi eräs ystäväni.
Jaksamisia tähän harmaaseen viikkoon. Tervetuloa takaisin lumi ja valo.

Heidi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails